Sobotnie wariacje na temat JABŁKA
29 września odbyło się I Regionalne Święto Jabłka. Impreza rozpoczęła się od występów dzieci z Przedszkola Miejskiego w Lubawie oraz jabłkowe gry i zabawy. Oficjalnie, czyli Pierwszym Kęsem Jabłka imprezę otworzyli marszałek województwa – Gustaw Marek Brzezin, burmistrz Lubawy – Maciej Radtke, przewodniczący Rady – Jan Sarnowski oraz radni: Anna Tańska, Janusz Sobiechowski, Mikołaj Tański, Grzegorz Rolka, Marek Licznerski, Jerzy Brodowski oraz delegacja z Obwodu Rowieńskiego.
Mistrzem ceremonii kulinarnej był Mariusz Gachewicz – szef kuchni na Zamku Gniew ****, któremu w kulinarnych podbojach towarzyszył Ireneusz Koniuszek – szef kuchni na Zamku Ryn****. Lubawianie mieli okazję degustować ryż z jabłkami, cynamonem i miodem, placki z konfiturą jabłkową, kaczkę z kapustą zasmażana i puree z selera, strudle jabłkowe oraz wędzone jabłka z kuskusem. Poza tym Wiesław Mergalski – właściciel Karczmy nad Sandelą przygotował kartoflankę z Jabłkami. Prawdziwe oblężenie przeszło stoisko przy którym dzieci mogły komponować swoją owocową sałatkę. Został rozstrzygnięty przez mieszkańców konkurs na Najlepsze Ciasto z Jabłkiem, którym została wybrana Szarlotka z Bezą Jadłodajni Ratuszowej. Całość imprezy w oprawę muzyczną ubrał Jan Bernard – multiinstrumentalista oraz Trio Żywica z Ukrainy. Zwieńczeniem imprezy był spektakl ognia.